Kijk hier voor onze corona maatregelen. Helpt u eraan mee?

Dubbel glas, HR++ en triple glas

30-01-2020

HR++ glas en triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. De warmte blijft in huis en je energierekening gaat omlaag. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Ga dan voor nieuwe isolerende kozijnen met triple (driedubbel) glas. Wil je alleen het glas vervangen? Kies dan voor HR++ of triple glas.

Met HR++ of triple glas woon je comfortabeler: je hebt geen tocht en kou bij de ramen en geen condens aan de binnenkant van het raam. Ook fijn: je hoort veel minder geluid van buiten. En je helpt het klimaat, want je verbruikt minder energie en veroorzaakt dus minder CO2!

Als je in een gemiddelde hoek/2-onder-1-kap woning met alleen enkel glas alle ruiten vervangt door HR++ glas, geef je zo’n 330 euro per jaar minder uit aan je energierekening.

Tips voor HR++ glas en triple glas

  • Vanaf 15 augustus 2019 is er een nieuwe subsidie voor isolatie. Combineer het plaatsen van HR++ of triple glas met het isoleren van je dak, vloer, spouwmuur, binnengevel of buitengevel en je krijgt ongeveer 20 procent van de kosten terug. Zie het nieuwsbericht op onze site van 21 november 2019. https://duinkerkeglasservice.nl/nieuws/subsidie-en-btw/
  • Ga je kozijnen vervangen, kies dan meteen voor triple glas en goed isolerende kozijnen met dubbele kierdichting. Dit is iets duurder dan kozijnen met HR++ glas, maar je hebt nog meer comfort en het bespaart ook meer.
  • Enkel glas is niet meer van deze tijd. Voor het klimaat en jouw woonplezier is het goed om dit overal in huis te vervangen door triple glas of HR++ glas, ook als je kozijnen nog goed zijn.
  • Heb je gewoon dubbelglas in je woonkamer en keuken? Voor je woongenot en het milieu is het de moeite waard om dit te vervangen door HR++ glas of triple glas.
  • Ventileren is belangrijk. Laat ventilatieroosters in je ramen plaatsen of zorg voor klepraampjes (met inbraakbeveiliging) die je open kunt zetten. In ruimtes die je vaak verwarmt is een ventilatie-unit die de warmte terugwint handig.

Alleen glas vervangen: kies triple of HR++ glas

Triple glas en HR++ glas zijn nu de standaard als je je ramen gaat vervangen. Het is zonde om voor een lagere isolatiewaarde te kiezen. Met triple glas en HR++ glas bespaar je veel meer energie dan met gewoon dubbel glas (‘thermopane glas’) en de extra kosten vallen mee.

Triple glas is soms te dik of te zwaar om in bestaande ‘draaiende’ kozijnen te plaatsen (dat zijn ramen die open kunnen). Vervang dan het hele kozijn of kies voor HR++ glas. Pas wel op met verschillende soorten glas in één gevel: plaats je bijvoorbeeld triple glas in een groot kozijn en HR++glas in een kleiner raam dat ernaast zit (en dat open kan), dan zie je een beetje verschil in kleur en lichtinval. Meestal is dit niet hinderlijk, maar u kunt ons vragen om vooraf het verschil te laten zien.

Kozijnen vervangen? Ga meteen voor triple glas

Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor nieuwe isolerende kozijnen met triple glas en dubbele kierdichting. Daarmee heb je in één klap de beste isolatie voor jouw ramen. De meerkosten van triple glas vallen erg mee: het plaatsen van nieuwe kozijnen met triple glas kost ongeveer 20% meer dan met HR++ glas. Nieuwe kozijnen met gewoon dubbel glas zijn even duur als met HR++ glas. Kozijnen voor triple glas zijn er in alle materialen: hout, kunststof, aluminium of staal met thermische onderbreking. Kies voor kozijnen met een dubbele kierdichting en een lage U-waarde: maximaal 1,3 W/m2K. Het materiaal van de kozijnen maakt voor het milieu niet veel uit.

Ook in onverwarmde ruimtes glas vervangen

Het loont ook om isolatieglas te plaatsen in ruimtes die je niet verwarmt. Je huis verliest namelijk veel warmte via deze onverwarmde ruimtes, zeker als ze grenzen aan kamers die je wel verwarmt.

Een uitzondering is een onverwarmde serre aan de zonnige kant van het huis: vanwege het grote glasoppervlak is het beter om in de serre enkel glas te plaatsen omdat anders de temperatuur te hoog wordt in de zomer. Plaats wel HR++ glas in de ramen en deuren tussen het huis en de serre.

Gewoon dubbel glas: vervangen wenselijk

Gewoon dubbel glas (‘thermopane’) vervangen door triple of HR++ glas is zinvol in ruimtes die je regelmatig verwarmt (woonkamer, keuken, werkkamer die je veel gebruikt). Ook als je kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn. Het levert meer comfort op en bespaart energie. In onverwarmde ruimtes zal de afweging waarschijnlijk anders uitvallen: neem daar triple glas op het moment dat je de kozijnen vernieuwt. Gewoon dubbel glas wordt ook wel thermopane glas genoemd.

 

Terug naar overzicht